Yhtiön synty: 1918-1928 2017-08-08T16:43:50+00:00

Yhtiön synty: 1918-1928

Kesäkuun 6. päivänä vuonna 1918 pitivät serkukset Jarl ja Walter Hedengren uuden osakeyhtiön perustamiskokouksen ja päättivät avata sähköliikkeen osoitteessa Antinkatu 15 nimellä Aktiebolaget J. Hedengren & C:o Osakeyhtiö. Liikeidea oli rohkeasti ”täydellinen palvelu sähköalalla”. Ensimmäiset liiketilat ovat edelleen olemassa (Lönnrotinkadun ja Fredrikinkadun kulmatalo).

Hedengrenin ensimmäiset toimitilat käsittivät 52 m² huoneiston ja vuoden kuluttua perustamisesta palveluksessa oli 7 henkilöä: perustajat, myymäläapulainen ja 4 asentajaa.

Ensimmäiset karikot olivat Hedengrenin serkuksille kohtalokkaat; maaliskuun 20. päivänä 1920 nuoren sähköliikkeen lunasti omistukseensa aiemmin vakuutusalalla työskennellyt Einar Johansson. Uusi omistaja ja ensimmäinen uuden Hedengrenin toimitusjohtaja säilytti yhtiön nimen, joka jo oli tullut maineikkaaksi.

Einar Johansson aloitti rohkeasti ”reklaamin” päivälehdissä ja selkeytti siten yrityksen liikeideaa. Tilaa asiakaspalvelulle oli vähän, mutta hyvin järjesteltynä se sisällytti runsaan tuotevalikoiman.

Vuoden 1922 alussa Suomen Sähkömekaaninen Korjauspaja, yritys jonne Einar Johansson oli keskittänyt kaikki asiakkaittensa myymälään tuomat korjaustyöt, siirtyi Hedengrenin omistukseen ja korjauspajan omistajasta Birger Lundell’ista tuli yhtiön vähemmistöosakas.

”Tulkaa myymäläämme tänään kello 7 ip. Saatte kuulla radiolähetyksiä Saksasta.” Näin otsikoitiin syksyllä 1924 julkaistu ilmoitus tarkoittaen jo uutta myymälätilaa Erottaja 2:ssa (Bensow’in talon tontti). Hedengren oli alkanut koota aikakauden hittituotteita – radioita – ja ”HEDE-radiokone” siirtyi historiaan ensimmäisenä suomalaisena radiomerkkinä! Erottajan toimitilat olivat jo 230 m² suuruiset ja kun 1928 saatiin piharakennuksesta 700 m² lisätilaa, oli tilan tarve jo vähäksi aikaa tyydytetty.

Vuonna 1926 palveluksessa oli jo 37 henkilöä, joista 22 oli asentajia. Uusiin haasteisiin, jotka mm. kasvava autoilu toi tullessaan, vastattiin solmimalla maahantuontisopimuksia, joista jotkut kestivät yli 7 vuosikymmentä! Einar Johanssonin ensimmäinen oma auto (v. 1930) oli merkkiä Ford Touring, vm. 1926.